Foto: Adem Gümrükçüler
Dramaturgy for Devices
Robots zijn steeds nadrukkelijker onderdeel van ons dagelijks leven. Ze helpen bij het geven van medische zorg, ondersteunen in het onderwijs en op de werkplek. Hoewel ze steeds beter in staat zijn om simpele taken uit te voeren en boodschappen over te brengen, missen ze nog veel vaardigheden die nodig zijn voor effectieve interactie en communicatie. Hier komt het project Dramaturgy for Devices in beeld.
Wat is Dramaturgy for Devices?
In het interdisciplinaire onderzoeksproject Dramaturgy for Devices werken robotica en theater samen aan de ontwikkeling van het gedrag en de communicatieve vaardigheden van robots. Dit project laat zien hoe de podiumkunsten kunnen bijdragen aan innovatieve ontwerptools en -methoden. Bovendien demonstreert het de waarde van theaterpraktijken voor technologische innovatie.
Onze missie
Met de gecombineerde expertise van theatermakers en technologische innovators streven we ernaar om de interacties tussen mensen en robots niet alleen beter en effectiever te maken, maar ook fantasierijker, leuker en spannender. Theater biedt een fantastische mogelijkheid om toekomstige scenario’s met robots te verkennen en uit te dagen.
“De poppen van gisteren zijn de robots van morgen.”
Met dit project hopen we niet alleen de technologische vaardigheden van robots te verbeteren, maar ook hun vermogen om op een menselijkere manier met ons te communiceren en samen te werken. Volg ons op deze spannende reis waarin theater en technologie samenkomen om de toekomst van robotica vorm te geven.
Samenwerkingsverband
Dramaturgy for Devices is een samenwerking tussen vele gerenommeerde partners. Dit zijn onder andere de Universiteit Utrecht, TU Delft, UTwente, VU Amsterdam, Ulrike Quade Company, Anouk van Dijk, Bram Ellens, Innovation:Lab, ICKAmsterdam, Wintertuin, Creative Robotics, Interactive Robotics, Robot Theater Lab, Heemskerk Innovation Technology, Hotelschool Den Haag, ID Lab/Lectoraat Theater AHK, Dalco Robotics en RoboHouse.
Mede mogelijk gemaakt door
Dramaturgy for Devices wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda, onderzoek op routes door consortia (NWA.1518.22.080). Voor meer informatie, zie ook performingrobots.sites.uu.nl.